Rutes

  • El nucli antic (a peu)

    El punt d’inici de la visita és l’aparcament davant la travessera de Sant Esteve. Des d’aquest carrer es té una vista general del nucli, on destaquen les construccions de l’església parroquial de Sant Esteve i el casal de can Vidal, amb una torre emmerletada i una gran galeria emmarcada per dues torretes. Pugem fins al final del carrer i arribem a una bifurcació. Davant tenim can Pebrot, dels segles XVII-XVIII, amb inscripcions a més d’una llinda, entre les que destaquem la d’una finestra, del 1790, on ens anuncia que ens trobem a l’antic “carrer Major”. Prenem el trencall de la dreta (carrer de Sant Esteve) per entrar al nucli antic de Madremanya tot travessant el portal oest de la muralla.

    Ens endinsem al cor del poble, entre cases de pedra amb llindes dels segles XVII i XVIII. Hi hem de passejar sense presses, aturant-nos en els detalls. Algunes de les llindes de pedra estan decorades amb motius florals, geomètrics i motllures pròpies dels estils gòtic i renaixentista, i moltes duen inscrites dates i noms.

    El carrer de Sant Esteve desemboca en una placeta de la qual en surten tres carrerons. Prenem el de la dreta, que fa baixada i passa per sota d’un porxo apuntat, que és el portal gòtic de la Sagrera. El travessem i ens trobem en una nova placeta, presidida a l’esquerra per l’escalinata de pedra que puja a l’església de Sant Esteve, la façana de la qual s’alça imponent davant nostre, amb el seu portal apuntat, el rellotge col·locat sobre un antic matacà i la torre del campanar, de dues arcades de mig punt a cada cara i coronament piramidal.

         

    Passada aquesta placeta el carrer segueix baixant fins que es troba en un altre petit espai obert abans d’ajuntar-se, més avall, amb l’avinguda de les Gavarres, que ja ens portaria fora del nucli. Nosaltres no seguim aquest camí, sinó que ens endinsem pel carreró estret que s’obre a tocar mateix de la paret lateral de l’església i que dóna la volta seguint la corba que dibuixa l’absis romànic i continua arran de la sagristia, on pren el nom de “carrer de les Mosques”

    .

    De seguida arribem a la plaça Major, punt neuràlgic de la vida social dels madremanyencs des de fa segles. La plaça està presidida a un costat per l’edifici de l’Ajuntament i a l’altre per la presència contundent de l’església. En el racó que formen el temple i la sagristia destaca el bancal d’obra que fou l’antic cadafal dels músics, sobre el qual, a la paret, hi veiem la reproducció del carreu esculpit l’any 1781 que mostra l’escut de Madremanya (l’original es conserva dins de la Sala de Plens de l’ajuntament). El vell pou que hi havia al mig de la plaça s’ha transformat fa pocs anys en una font; un vidre ens permet, tanmateix, veure l’interior del pou. Una solució idèntica s’ha emprat per poder contemplar el gran dipòsit que es va trobar en fer les obres de remodelació de l’ajuntament.

       

       

    Al costat de l’edifici municipal arrenca el carrer de la Processó. A la nostra esquerra un altre porxo amb regust de segles d’història ens retorna al carrer de Sant Esteve, mentre que a la dreta el carrer, fent alguna ziga-zaga, desemboca a la plaça dels Quatre Vents, on destaca l’arcada de pedra del portal nord de la muralla.

     

    En aquest indret s’inicien, per un costat, el carrer de la Creu, que mira a nord i que ens permetria deixar el poble per aquella banda, i per l’altre unes escales en forta baixada, la Costa Rivera, que moren, a baix, a l’avinguda de les Gavarres. Prenem aquest vial, que ressegueix el recorregut de l’antiga muralla, avui ocupat per cases també prou antigues (entre les que destaca can Bassa), fins arribar a can Güell, casal del finals del segle XIX amb un gran portal de reixat de ferro. En aquest punt entronquem amb la travessera de Sant Esteve, on hem iniciat la visita.

      

  • De Madremanya a Millàs

    (a peu o en bicicleta, ruta circular de 4 km aprox). Se surt de Madremanya en direcció a la Pera (pista asfaltada). A 500 m al nord del poble, passades unes granges, es trenca a la dreta per una pista forestal. Cal seguir el camí principal, que travessa una zona de bosc, on trobem primer un trencall a la dreta, que no seguim, i després una bifurcació, on -ara sí- agafem el camí de la dreta. Seguim fins que tornem a ser a camp obert fins que el camí mor a la pista asfaltada Millàs-Púbol. Trenquem a la dreta i ja som a Millàs. Passem primer pel costat de can Pou i can Juià i arribem a la Creu de Millàs, que es troba a tocar del petit nucli de població format pel castell de Millàs, l’església de Sant Iscle i Santa Victòria, i una petita agrupació de cases. Passat el nucli, la carretera segueix cap al sud a frec de diversos masos (can Massots, can Pebrot, cal Xoriguer i el mas Lloveres) fins que arriba a la carretera de Bordils a Monells. Trenquem a l’esquerra en direcció a Madremanya fins que passat el km. 9, agafem un camí de terra que surt a la dreta. Seguim el camí que al cap d’uns 150 m fa un revolt que travessa un bosquet, on es troba un trencall, que cal agafar a l’esquerra. Seguim per aquest camí fins que sortim a camp obert. En 250 m. tornem a ser a Madremanya.

  • De Madremanya als Àngels (per Vilers)

    Se surt de Madremanya i s’agafa la carretera en direcció a Sant Martí Vell fins que trobem el trencall de Vilers. Arribem al petit nucli que centra el veïnat i continuem per un camí, en part empedrat, que s’enfila pel massís de les Gavarres. A l’esquerra veiem el Puig de can Llavanera, que ens acompanyarà una bona estona. Seguim sempre pujant fins que, a uns 3 km després d’haver deixat Vilert, trobem un trencall que agafem a la dreta (a l’esquerra aniríem a parar a la carretera dels Àngels, que és a prop). El camí segueix 1 km amunt paral·lel a la carretera fins que gira cap a nord, travessa una riera, passa per sota una línia elèctrica i travessa de bell nou una altra riera. En 200 m arribem a una cruïlla de camins i agafem el de més a l’esquerra, cap al sud. Tornem a pujar. Seguim 1 km més, deixem a l’esquerra el trencall de can Valldemia i arribem a la carretera just davant del puig d’en Llach. Agafem ara la carretera cap a l’esquerra i al cap de poc més d’1 km arribem al santuari dels Àngels.

  • De Madremanya a Montnegre

    Sortim de Madremanya en direcció a la carretera, que travessem i prenem una ampla pista forestal, coneguda com “el camí de les Estrades”. Passem a prop de diverses cases escampades del veïnat del mas Ripoll fins que, passat el mas Vilar -que ens queda a l’esquerra del camí- deixem la plana conreada i comencem a pujar, envoltats de bosc. Sempre seguint el camí principal, al cap d’uns 1500 m arribem al trencall del proper mas de can Vidal de Rissec, que ens queda a l’esquerra. El camí ara fa una lleugera baixada fins que veiem el curs del Rissec, que ens quedarà a l’esquerra. El seguim uns 200 metres aigües amunt fins que el travessem per sobre del pont de la Font Picant. Passat el pont, podem deixar el camí per una estona i agafar el primer trencall que surt a l’esquerra per arribar, en 500 metres, fins al paratge de la Font Picant, situada a l’extrem sud-est del municipi de Madremanya. A part de la pròpia font hi podrem veure les restes de l’antiga planta embotelladora d’aigua. Retornem a la pista principal, que comença a partir d’ara a pujar amb força, apropant-nos al Montigalar, de 464 m d’alçada i un dels punts culminants de les Gavarres. El camí suavitza la pujada i deixa el turó a la nostra dreta. Al cap d’ 1 km, després d’una última pujada, assolim el coll del Portell i arribem la carretera de Montnegre, que agafarem a la dreta. De seguida veurem el petit nucli i l’església de Santa Maria de Montnegre, que pertanyen al municipi de Quart i que constitueixen el final del nostre recorregut.

      DSCF9989r  DSCF9999r   

  • Els entorns de Madremanya en cotxe o en bicicleta (I)

    Ruta per pistes asfaltades. Madremanya-Pedrinyà-La Pera-Púbol-Cassà de Pelràs- Planils-Anyells-Corçà-Monells-Sies-Millàs-Madremanya. Des de Madremanya es poden fer múltiples excursions, a peu, en bicicleta però també en cotxe. Un itinerari recomanable seria des de Madremanya, seguint per una pista asfaltada fins a Pedrinya –on hi trobem una església romànica-, cap a la Pera i Púbol – on destaca el castell Gala-Dalí de Púbol- i continuem per Cassà de Pelràs, Planils, Anyells i Corça abans d’aturar-nos al nucli de Monells on és molt recomanable fer-ne una visita a peu. Després, retornem a Madremanya passant per Sies i Millàs.

  • Els entorns de Madremanya en cotxe o en bicicleta (II)

    Ruta per pistes asfaltades. Madremanya-Sant Martí Vell-Juià-Celrà-Bordils-Sant Joan de Mollet-Flaçà-Riuràs-la Pera-Pedrinyà-Madremanya.
    Sortim de Madremanya direcció Sant Martí Vell per la carretera –on podem visitar el nucli antic- i continuem per la carretera de Juià en direcció a Celrà on cal visitar el nucli antic i el patrimoni industrial on destaca l’antiga fàbrica Pagans. Seguim cap a Bordils, passant per l’antic aeròdrom de la Guerra Civil i aturant-nos un moment al desconegut nucli antic de Bordils on destaca l’església gòtica. Des de Bordils, passant per St. Joan de Mollet, arribarem a Flaçà, on també podem visitar el nucli antic, apartat de la carretera. Continuarem cap a la Pera on agafarem el trencall cap a Pedrinyà –on destaca una església romànica- i retornarem fins a Madremanya.