Nuclis de població

 • Nucli urbà

  El nucli urbà de Madremanya es troba al centre del terme municipal, al cim d’un turó i a poca distància al nord-est de la carretera. El componen dos sectors clarament diferenciats: el nucli antic i l’eixample. El nucli antic es troba al sud, i està format per un entramat de carrerons i placetes d’origen medieval que s’agrupen a l’entorn de l’església i que s’allarga cap a ponent seguint el carrer de Sant Esteve. L’eixample s’estén al nord del nucli antic, i és una zona de nova urbanització i en fase de creixement, on hi podem trobar alguns equipaments, com el pavelló poliesportiu/pista polivalent i el nou centre intergeneracional rural, lloc de trobada dels  veïns de Madremanya i on està prevista properament l’obertura d’un punt d’informació turística. Un trencall a la dreta del vial que comunica directament l’eixample amb la carretera porta fins a la deixalleria i el cementiri municipal.

  PENTAX DIGITAL CAMERA

 • El Pedró

  El veïnat del Pedró se situa al nord del municipi, prop del poble. El seu origen és la creu de terme i l’anomenada “pedra de les ofrenes”, un petit altar des d’on antigament es beneïa el terme. El travessa de sud a nord el camí del Pedró, amb tot un seguit de cases (la majoria antics masos ben conservats) a banda i banda d’un vial paral·lel. Aquest camí, que surt de l’eixample, arriba fins a l’encreuament conegut amb el nom de Quatre Camins, on es troben els camins del Pedró, de la Pera, el del veïnat de la Vilosa (Sant Martí Vell) i el que ve del nucli de Madremanya.

  DSCF6630r

 • Bevià

  El veïnat de Bevià està situat a l’extrem nord-oest del muncipi, a ponent de la carretera de Sant Martí Vell. Hi destaca especialment el gran casal de can Saló, amb dues torres i dos nivells de galeries. A prop hi ha el mas de ca l’Obert.

  DSCF6206r

 • Vilers

  El veïnat de Vilers està situat a l’oest del poble i de la carretera, travessat per la riera del mateix nom, que baixa de les Gavarres. El principal nucli és una petita aglomeració de masos situada prop del pla, on trobem cal Bisbe, can Raset, can Castellet, can Quintana i can Canoves. Aquest veïnat està travessat pel camí de Vilers, un antic camí empedrat que comunica la zona amb el poble de Madremanya.

  DSCF6225r

 • Mas Ripoll

  El veïnat de Mas Ripoll es troba al sud de Madremanya, a l’altra banda de la carretera. La zona més poblada és la plana que s’estén entre aquest vial i la carretera dels Àngels, on hi ha diversos masos (mas Ripoll, mas Marquès, mas Caterina, can Vilar, mas Torrubia, ca n’Obert, cal Ferrer, mas d’en Güell….) i diverses cases de construcció més recent. A llevant, anant cap a Millàs, un trencall porta a can Mateu i a can Bosc de Dalt, mentre que al sud, una pista que s’enfila cap a Montnegre, el camí de les Estrades, passa a prop de can Vidal de Rissec i arriba fins a la Font Picant, a l’extrem sud-oest del municipi i en ple massís de les Gavarres.

  DSCF6285r

 • Millàs

  El poble de Millàs es troba a l’est del municipi, a 1’5 km del poble de Madremanya. Està centrat pel castell de Millàs, d’origen medieval i restaurat modernament, l’església de Sant Iscle i Santa Victòria, can Carreres i la creu de terme de Millàs, recentment restaurada. Travessa Millàs una carretera que arrenca de la GIV-6701 i arriba fins a Púbol, a uns 4 km al nord de Millàs. Prop d’aquesta carretera hi trobem els principals masos i cases de Millàs: cal Xoriguer, cal Pebrot i can Massot al sud del nucli, i can Pou i can Juià al nord. A llevant, dalt d’un turó es pot veure la imponent masia de can Verd del Puig, i seguint la carretera en direcció a Monells trobem cal Blau.

  DSCF6310r

 • Mas Torrent

  Mas Torrent és un veïnat situat al sud de Millàs, a l’altra banda de la carretera. El mas que li dóna nom és històricament el més remarcable, amb portal adovellat i finestrals d’origen gòtic, però també hi ha altres cases i masos, la majoria restaurats modernament: mas Lloveres, mas Carantoni, mas Casadevall, etc.

  DSCF6355r